Concediile s-au terminat, lumea a revenit pe acasa asa ca binenteles apar de acum si comentariile despre excursii, si bineneteles intrebarile cunoscutilor: "Da' cum a fost?"; "Ati avut all inclusiv?"; "Ce ati avut de mancare?"; "Asa-i ca e mai frumos ca la noi?, ca la noi ..." s.a.md. doar suntem romani si principalele intrebari sunt legate de mancare, bautura si mai ales cat de bine e la altii si cat de prost e la noi. Ei, ..., nu o sa scriu despre asa ceva; de ce? ..., pur si simplu pentru ca orice destinatie are lucruri bune si lucruri proaste si cel mai important e sa revii cu lucrurile bune pe care sa le arati si la altii pentru ca fiecare sa incerece sa imbunatateasca ceva.
Eu unul o sa va spun cate ceva despre Insula Corfu.
Insula Corfu se numeste de fapt Kerkyra, denumerea de Corfu a fost data insulei de catre ocupatia engleza. Kerkyra face parte dintr-un ansamblu de 3 insule: Kerkyra, Paxos si AntiPaxos. Legenda spune ca Poseidon indragostit fiind de nimfa Korkyra si dorind sa aiba doar un loc al lor de iubire, a infipt tridentul sau in pamantul Greciei si a tras spre marea Ionica realizand astfel cele trei insule. In timp denumirea nimfei a fost schimbata si insula iubirii dintre Poseidon si Korkyra a devenit Kerkyra. Tot legenda ne spune ca undeva in Pesterile Albastre din Paxos, Poseidon si-a pierdut pretiosul Triedent.
Insula Kerkyra are o istorie incarcata, a trecut pe sub dominatie Venetiana, Franceza, Engleza si in final a ajuns parte a Greciei a.i. poti gasi influentele lor la tot pasul. Orasu' capitala Keryra este situat in partea de nord est al insulei fiind singurul oras cu cu aeroport dar si cu doua porturi imense, feriboturile de pe continent sosind in principal aici. Orasul este o combinatie perfecta a stradutelor mici, aglomerate si galagioase din vechile orase italiene cu cafenelele in aer liber franceze. La tot pasul gasesti magazine cu suveniruri, uleiuri si produse de cofetarie autohtone. Daca vreti sa va plimbati si sa savurati atmosfera vechilor orase va recomand sa cutreierati pe micile stradute cuprinse intre vechiul si noul fort Venetian undeva dupa ora 7; strazile sunt pline de turisiti si localnici galagiosi iar lumina felinarelor completeaza un tablou plin de culori pestrite in lumina noptii. Pentru cei ce doresc sa viziteze si sa cunoasca mai multe despre Corfu atunci neaparat trebuie sa va rezervati 3 zile pentru a vizita Palatul Achilleion construit de Imparateasa Sisi, Biserica Alba, Manastirea de pe Insula Soarecelui, Palatul Regal (ce are o impresionanta expozitie de arta japoneza) dar mai ales pentru a vizita Forturile Venetiene, doua la numar, doua fortarete incredibile realizate de Venetieni pt. a se proteja de invadatori. Totusi cel mai vizitat loc este Biserica Sf. Spiridon, loc de pelerinaj la moastele sfantului; sfant ce este extreme de iubit pe insula dupa cele trei minuni ce le-ar fi facut dupa ce moastele au ajuns in Keryra. Pe intreaga insula mai puteti vizita cateva vechi cetati precum si un oras parasit ce a intrat in patrimoniu UNESCO unde printre ziduri daramate, usi vechi si stradute pietruite dai de cate o taverna amenajata in beciul unei case. Pentru cei ce doriti sa leneviti si sa intelegeti de ce in Grecia a putut fi scrisa Iliada si de ce peste tot unde te uiti noi vedem o piatra banala sau o frunza normala de copac dar pentru ei sunt legende si zeitati mergeti atunci in Paleokastritsa. Aici delaurile abrupte si stancoase, acoperite ca un voal de maslini vechi si chiparosi se scufunda brusc si fara interludiu in marea de un albastru ireal ce te face sa te simiti mic si neinsemnat, sa devii si tu doar o frunza purtata de aerul tare de mare catre locul de impreunare a soarelui rosu cu apa de safir.